Kalória

A kérdés megválaszolásához segít meghatározni a kalóriát. A kalória egy egység, amelyet az energia mérésére használnak. Az élelmiszercsomagon látható kalória valójában egy kilokalória, vagy 1000 kalória. A kalória (kcal) az az energiamennyiség, amely szükséges 1 kilogramm víz 1 Celsius fokos hőmérsékletének megemeléséhez. Néha az élelmiszer energiatartalmát kilojoule-ban (kj), metrikus egységben fejezik ki. Egy kcal 4,184 kj. Tehát az élelmiszercsomag kalóriája 1000 -szer nagyobb, mint a kémiában és a fizikában használt kalória.


Élelmiszer kalória meghatározása

Az eredeti módszer, amellyel meghatározták az adott élelmiszer kcal-számát, közvetlenül mérte az előállított energiát. Az élelmiszert egy vízzel körülvett lezárt edénybe helyezték-egy bomba kaloriméterként ismert készülék. Az étel teljesen elégett, és megmérték a víz hőmérsékletének emelkedését. Ezt a módszert ma nem gyakran használják.


Az 1990 -es Táplálkozási Címkézési és Oktatási Törvény (NLEA) jelenleg előírja, hogy milyen információkat kell feltüntetni az élelmiszerek címkéin. Az NLEA előírja, hogy a csomagolt élelmiszerek kalóriatartalmát az élelmiszer -összetevőkből kell kiszámítani. A National Data Lab (NDL) szerint az USDA és az ipari élelmiszertáblák kalóriaértékeinek nagy része az úgynevezett Atwater rendszer alkalmazásával végzett közvetett kalóriabecslésen alapul. Ebben a rendszerben a kalóriákat nem közvetlenül határozzák meg az ételek elégetésével. Ehelyett a teljes kalóriaértéket úgy számítják ki, hogy összeadják az energiatartalmú tápanyagok: fehérje, szénhidrát, zsír és alkohol által biztosított kalóriákat. Mivel a szénhidrátok olyan rostot tartalmaznak, amelyet a szervezet nem emészt fel és nem hasznosít, a rostkomponenst általában kivonják az összes szénhidrátból, mielőtt kiszámítják a kalóriákat.


A rendszer átlagosan 4 Kcal/g fehérjét, 4 Kcal/g szénhidrátot és 9 Kcal/g zsírt használ. Az alkohol számítása 7 Kcal/g. (Ezeket a számokat eredetileg égetéssel, majd átlagolással határozták meg.) Így egy energiaszalagon lévő címke, amely 10 g fehérjét, 20 g szénhidrátot és 9 g zsírt tartalmaz, 201 kcal vagy Kalória értéket tartalmaz. A témáról és a több mint 6000 élelmiszerben található kalóriákról szóló teljes vita megtalálható a National Data Lab webhelyén. Ezen az oldalon letöltheti az élelmiszer -adatbázist egy kézi számítógépre. Egy másik online eszköz, amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy több élelmiszer kalóriatartalmát összesítse, a Táplálkozáselemző eszköz a címen.

Megjegyzések